Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 
Στην  αποξήλωση όλων των παράνομων  διαφημιστικών πινακίδων από  τους δρόμους, αρχής γενομένης από  τον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας και αμέσως μετά στον άξονα της μαραθώνιας διαδρομής, προχωρά από την Δευτέρα 26 Απριλίου 2010, το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα  (Τετάρτη 14 Απριλίου 2010), ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας , ο Υφυπουργός Νίκος Σηφουνάκης καθώς και οι υφυπουργοί Γιάννης Μαγκριωτής και Σπύρος Βούγιας (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη).

Όπως  υπογράμμισε ο κ. Σηφουνάκης «είναι  αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη αυτής της χώρας να απολαμβάνει το δημόσιο χώρο και να κυκλοφορεί σε αυτόν με ασφάλεια. Η Ελλάδα του 2010 δε μπορεί να είναι ουραγός στο ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας. Για την κυβέρνησή μας και τον Πρωθυπουργό προσωπικά η αντιστροφή αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι εθνικό ζήτημα.».

Σημείωσε  επίσης ότι «μία από τις πρώτες μας πρωτοβουλίες από τον Οκτώβριο του 2009 ήταν η σύσταση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια. Ο στόχος των 6 Υπουργείων που μετέχουν στην Επιτροπή είναι κοινός : επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ώστε όλοι μαζί – Κεντρικό Κράτος, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κοινωνία των Πολιτών - να περιορίσουμε επιτέλους τη μάστιγα των ατυχημάτων στους δρόμους. Συστήνεται το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, ένας θεσμός στον οποίο μετέχουν κοινωνικοί φορείς που χρόνια δραστηριοποιούνται, με ευαισθησία, για την προαγωγή της Οδικής Ασφάλειας, και που δεν είχαν δυνατότητα συνεισφοράς όπως το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, η ΚΕΔΚΕ, η ΕΝΑΕ κ.α.»

Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων  Νίκος Σηφουνάκης, επεσήμανε ακόμα  πως «στο πλαίσιο αυτό η κατάληψη και η κατάχρηση του δημοσίου χώρου με την τοποθέτηση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, που απαγορεύουν την πρόσβαση αλλά και η αισθητική υποβάθμιση των πόλεων και των οδικών αξόνων δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα : κάθε χρόνο, θάνατοι συμπολιτών από αυτοκινητικά δυστυχήματα οφείλονται και στις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες».

Πρόσθεσε  επίσης ότι από  «τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010 ξεκινάμε την αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων στον άξονα της λεωφόρου Κηφισίας και προχωρούμε, στη συνέχεια, στον καθαρισμό του άξονα της μαραθώνιας διαδρομής.

Την 31η Οκτωβρίου του 2010, η χώρα μας διοργανώνει τον 28ο Κλασικό Μαραθώνιο των Αθηνών. Σε μια τέτοια κορυφαία αθλητική οργάνωση, η εικόνα της Αθήνας δεν επιτρέπεται να είναι ταυτισμένη με την αναρχία, την ανομία και την ασχήμια. Είναι αυτονόητο ότι θα είμαστε σε στενή συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους όλης της χώρας ώστε το έργο των αποξηλώσεων να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια».

Εξάλλου ο κ. Σηφουνάκης  επεσήμανε ότι «έχουμε τη βούληση και, κυρίως, το απαιτούμενο νομικό πλαίσιο για να περιφρουρήσουμε, επιτέλους, την ελευθερία της μετακίνησης και την ανθρώπινη ζωή. Καλούμε, λοιπόν, όλους όσοι εμπλέκονται στο πρόβλημα, τους Δήμους και τις Περιφέρειες, τους φορείς του Κράτους, τους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους, αλλά και τους μεμονωμένους πολίτες που έχουν διαθέσει χώρο στην πρόσοψη ή στην ταράτσα της ιδιοκτησίας τους, να προβούν άμεσα στην απομάκρυνση των παράνομων πινακίδων».

Τόνισε  ότι «θέλω  να καταστήσω σαφές σε όλους ότι ο γνώμονας της δράσης μας είναι ο Νόμος, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταδικάζουν την παράνομη αυτή δραστηριότητα και η πρόσφατη εγκύκλιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που χαρακτηρίζει διαρκές έγκλημα την παράνομη υπαίθρια διαφήμιση. Για τους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους, η επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων και προστίμων πρέπει, στο εξής, να θεωρείται δεδομένη.

Κάλεσε  δε τους πολίτες  να διεκδικήσουν ενεργά το δικαίωμά τους στην ασφάλεια και στην αισθητική του δημοσίου χώρου και για το λόγο αυτόν, από σήμερα λειτουργεί ο διαδικτυακός τόπος Χωρίς Παράνομες Διαφημιστικές Πινακίδες (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.illegalsigns.gov.gr) όπου κάθε πολίτης θα μπορεί να καταγγέλλει με εύκολο και ανέξοδο τρόπο τις περιπτώσεις των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που υποπίπτουν στην αντίληψή του, προσδιορίζοντας την οδό, τον αριθμό και την περιοχή.

Ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, χαρακτήρισε «εθνική μάστιγα» την απώλεια ανθρώπινων ζωών από αυτοκινητικά δυστυχήματα, ενώ τόνισε πως κάθε χρόνο «αφανίζεται μια κωμόπολη»  και πως πρόκειται για «Ελληνική τραγωδία».

Από την  πλευρά του ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας , υπογράμμισε πως η Αστυνομία θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προσπάθεια αποξήλωσης των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων . Τόνισε ακόμα πως το 2001 ξεκίνησε Διυπουργική Επιτροπή για το θέμα της οδικής Ασφάλειας , αλλά «διεκόπη βίαια η δουλειά της από την Κυβέρνηση της Ν.Δ . Επίσης είπε ότι στον απολογισμό για το πρώτο τρίμηνο του 2010 υπήρχαν 40 νεκροί λιγότεροι από ότι το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 .

Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων  Γιάννης Μαγκριώτης, υπογράμμισε ότι με την πολιτική της Ν.Δ δεν υπήρχε η δυνατότητα χρηματοδότησης έργων οδικής ασφάλειας.